הנפקות ראשוניות של מטבעות הן דרך פופולרית לגייס כספים למוצרים ושירותים הקשורים בדרך כלל למטבעות קריפטו.
מהי הנפקת מטבע ראשונית קריפטו (ICO)?
הנפקת מטבע ראשונית (ICO) היא המקבילה של תעשיית המטבעות הקריפטוגרפיים להנפקה ראשונית לציבור (IPO) . חברה המבקשת לגייס כסף כדי ליצור מטבע, אפליקציה או שירות חדשים יכולה להשיק ICO כדרך לגייס כספים.
משקיעים מעוניינים יכולים לקנות לתוך הנפקת מטבע ראשונית כדי לקבל אסימון מטבע קריפטוגרפי חדש שהונפק על ידי החברה. למטבע זה עשוי להיות כלי כלשהו הקשור למוצר או לשירות שהחברה מציעה, או שהוא עשוי רק לייצג נתח בחברה או בפרויקט.
מספר כללים
- הנפקות ראשוניות של מטבעות הן דרך פופולרית לגייס כספים למוצרים ושירותים הקשורים בדרך כלל למטבעות קריפטו.
- ICO דומים להנפקות ציבוריות ראשוניות, אך מטבעות שהונפקו ב- ICO יכולים להיות גם כלי שירות עבור שירות תוכנה או מוצר.
- חלק מההנפקות הניבו תשואות אדירות למשקיעים. רבים אחרים התבררו כהונאה או ביצעו ביצועים גרועים ביותר.
- כדי להשתתף ב- ICO, אתה בדרך כלל צריך קודם לרכוש מטבע דיגיטלי מבוסס יותר, ובנוסף יש הבנה בסיסית של ארנקים וחילופי מטבעות קריפטוגרפיים.
- ICOS הם, על פי רוב, לחלוטין ללא פיקוח, ולכן המשקיעים חייבים לנקוט מידה גבוהה של זהירות וחריצות בעת מחקר והשקעה בהנפקות.
איך פועלת הנפקת מטבעות ראשונית (ICO)?
כאשר פרויקט למטבעות קריפטו רוצה לגייס כסף באמצעות ICO, הצעד הראשון של מארגני הפרויקט הוא לקבוע כיצד הם יבנו אותו. ניתן לבנות ICO בכמה דרכים שונות, כולל:
אספקה סטטית ומחיר סטטי: חברה יכולה להגדיר יעד מימון או מגבלה ספציפיים, כלומר לכל מטבע שנמכר ב- ICO יש מחיר קבוע מראש, וסך אספקת המטבע קבוע מראש. אספקה סטטית ומחיר דינמי: ל- ICO יכולה להיות אספקה סטטית של מטבעות ומטרת מימון דינמית – משמעות הדבר היא שכמות הכספים המתקבלים ב- ICO קובעת את המחיר הכולל של המטבע. אספקה דינמית ומחיר סטטי: לחלק מההנפקות יש אספקת מטבעות דינמית אך מחיר סטטי, כלומר סכום המימון שהתקבל קובע את ההיצע.
לצד בניית ה-ICO, פרויקט הקריפטו יוצר בדרך כלל סקירה טכנית, אותה הוא מעמיד לרשות משקיעים פוטנציאליים באמצעות אתר חדש המוקדש למטבע. מקדמי הפרויקט משתמשים בסקירה הטכנית שלהם כדי להסביר מידע חשוב הקשור ל- ICO:
- על מה הפרויקט
- הצורך שהפרויקט ימלא עם השלמתו
- כמה כסף הפרויקט צריך
- כמה מטבעות וירטואליים המייסדים ישמרו
- איזה סוג של תשלום (אילו מטבעות) יתקבל
- כמה זמן יפעל קמפיין ה-ICO
הפרויקט משחרר את הסקירה הטכנית כחלק מקמפיין ה-ICO שלו, אותו הוא מתכנן כדי לעודד חובבים ותומכים בפרויקט לקנות חלק מהמטבעות של הפרויקט. משקיעים יכולים בדרך כלל להשתמש בפיאט או במטבע דיגיטלי כדי לקנות את המטבעות החדשים, וזה נפוץ יותר ויותר עבור משקיעים לשלם באמצעות צורות אחרות של קריפטו כגון ביטקוין או אתריום. מטבעות חדשים אלה שהונפקו דומים למניות של מניות שנמכרו למשקיעים במהלך הנפקה.
אם הכסף שגויס ב-ICO נמוך מהסכום המינימלי הנדרש על פי הקריטריונים של ה-ICO, אזי כל הכסף עשוי להיות מוחזר למשקיעי הפרויקט. לאחר מכן, ה-ICO ייחשב ככושל. אם דרישות המימון מתקיימות בפרק הזמן שצוין, הכסף שגויס מושקע במרדף אחר מטרות הפרויקט.
מי יכול להשיק ICO?
כל אחד יכול להשיק ICO. עם מעט רגולציה במדינה בה הוא מתגורר, כל מי שיכול לגשת לטכנולוגיה הנכונה חופשי להשיק מטבע קריפטו חדש.
אבל חוסר הרגולציה הזה גם אומר שמישהו יכול לעשות כל מה שצריך כדי לגרום לך להאמין שיש לו ICO לגיטימי – ואז לברוח עם הכסף. מכל אפיקי המימון האפשריים, ICO הוא כנראה אחד הקלים ביותר להונאה.
אם אתם באמת נחושים לקנות ICO חדש ששמעתם עליו, הקפידו לעשות את שיעורי הבית שלכם. הדבר הראשון הוא לוודא שהאנשים שמקימים את ה-ICO אמיתיים ואמינים. דבר אחד מרכזי שיש לחפש הוא היסטוריית הפעילות של המוצר בקריפטו או על הבלוקצ'יין. אם נראה שהפרויקט לא מעורב באף אחד מהם, זה דגל אדום.
שחקנים ואומנים מפורסמים כמו סטיבן סיגל מעודדים לפעמים את העוקבים שלהם להשקיע ב- ICO חדש וחם. כוכב האגרוף פלויד מייוות'ר ג'וניור המוזיקאי די ג'יי חאלד קידמו בעבר את Centra Tech, ICO שגייס 30 מיליון דולר בסוף 2017. סנטרה טק נחשבה בסופו של דבר להונאה בבית המשפט, וכתוצאה מכך שני הסלבריטאים אושמנו בהונאה בארה"ב, גם שלושת מייסדי Centra Tech שהודו באשמה בהונאת ICO.
גם אם מישהו יכול להקים ולהשיק ICO, זה לא אומר שכולם צריכים. אם אתה חושב על הנפקת הנפקת מטבעות ראשונית, שאל את עצמך אם העסק שלך יפיק תועלת משמעותית מ- ICO.
שיקולים שיש לקחת בחשבון
פעילות ה-ICO החלה לרדת באופן דרמטי ב-2019, בין היתר בגלל התחום האפור המשפטי שבו שוכנים ההנפקות. משקיעים יכולים לחקור ולמצוא ICOS שבו להשתתף, אבל אין דרך בטוחה להיות מעודכן בכל ההנפקות הראשוניות. אתה יכול להשתמש באתרים כמו TopICOlist.com ואתרי אינטרנט שמשווים ICO שונים אחד נגד השני.
הנפקות יכולות לייצר כמות משמעותית של הייפ, וישנם לא מעט אתרים באינטרנט שבהם משקיעים מתאספים כדי לדון בהזדמנויות חדשות. משקיעים המבקשים להשתתף בהנפקות צריכים קודם כל להכיר את מרחב המטבעות הקריפטו וללמוד לגבי כל ICO לפני ההשתתפות. מכיוון שהנפקות הון סיכון בקושי מוסדרות, משקיעים פוטנציאליים צריכים לנקוט משנה זהירות בעת ההשקעה.
רשות ניירות ערך (SEC) יכולה להתערב ב- ICO במידת הצורך. לאחר שיוצר טלגרם גייס 1.7 מיליארד דולר ב-ICO בשנים 2018 ו-2019, ה-SEC הגישה תביעת חירום וקיבלה צו הרחקה זמני, בטענה לפעילות בלתי חוקית מצד צוות הפיתוח. במרץ 2020, בית המשפט המחוזי של ארה"ב במחוז הדרומי של ניו יורק הוציא צו מניעה ראשוני, וטלגרם חויבה להחזיר 1.2 מיליארד דולר למשקיעים ולשלם קנס אזרחי של 18.5 מיליון דולר.
אין ערובה לכך שמשקיע לא יהיה בצד המפסיד של הונאה בעת השקעה ב- ICO. כדי לסייע במניעת הונאות ICO, באפשרותך לבצע את הפעולות הבאות:
- ודא שמפתחי פרוייקטים יכולים להגדיר בבירור מה המטרות שלהם. להנפקות ICO מוצלחות יש בדרך כלל סקירות טכניות פשוטות ומובנות עם מטרות ברורות ותמציתיות.
- חפש שקיפות. המשקיעים צריכים לצפות לשקיפות של 100% מחברה שמשיקה ICO.
- סקור את התנאים וההתניות המשפטיים של ה- ICO. מכיוון שהרגולטורים המסורתיים בדרך כלל אינם מפקחים על המרחב הזה, זוהי אחריותו של המשקיע להבטיח כי ICO הוא לגיטימי.
- ודא כי כספי ICO מאוחסנים בארנק נאמנות. סוג זה של ארנק דורש מפתחות גישה מרובים, אשר מספק הגנה שימושית מפני הונאות.
שיקול נוסף הוא שאתה בדרך כלל צריך להיות בעלים של מטבע קריפטוגרפי אחר כדי להשקיע ב- ICO. מכיוון שלעתים קרובות ניתן לרכוש מטבעות חדשים שהונפקו ב- ICO רק באמצעות מטבע קריפטוגרפי מבוסס כגון ביטקוין, משקיעי ICO צריכים כבר שני ארנקי מטבעות קריפטוגרפיים:
- ארנק קריפטו אחד לאחסון מטבע קריפטוגרפי אחר כגון ביטקוין או אתריום
- ארנק מטבעות קריפטוגרפיים נוסף להחזקת הטוקן או המטבע הנמכרים עבור ה- ICO
הנפקת מטבע ראשונית (ICO) לעומת הנפקה ראשונית לציבור (ICO)
הנפקות ראשוניות לציבור של מניות מגייסות כספים עבור חברות שהופכות לציבוריות ומביאות לחלוקת מניות החברה למשקיעים. עבור הנפקות, חברות קריפטו מגייסות כספים באמצעות מכירת מטבעות או אסימונים. בשני המקרים, המשקיעים הם שוורים, בין אם לגבי החברה או המטבע הקריפטו, ומשקיעים מתוך אמונה מסוימת כי שווי הנכס יעלה עם הזמן.
ההבדל העיקרי בין ICO לבין הנפקה ראשונית לציבור של מניות הוא שהשקעה ב- ICO אינה מבטיחה לך נתח בעלות בפרויקט הקריפטו או בחברה. משתתפי ה-ICO מהמרים כי מטבע חסר ערך כרגע יעלה מאוחר יותר בערכו מעל מחיר הרכישה המקורי שלו.
הנפקות מוסדרות מאוד על ידי ארגונים ממשלתיים כגון רשות ניירות ערך, בעוד הנפקות אינן מפוקחות ברובן. חוסר רגולציה זה יחד עם האופי המבוזר לעתים קרובות של פרויקטים קריפטוגרפיים אומר כי המבנה של ICO יכול להשתנות באופן משמעותי. לעומת זאת, המבנה של רוב ההנפקות דומה במידה רבה.
קשור: הסבר מלא: מה זה מטבע הקריפטו – סטייבלקוין (Stablecoin)
למרות שהנפקות ממומנות על ידי משקיעים שמרנים יותר שבדרך כלל צופים תשואה כספית, הנפקות עשויות לקבל מימון מתומכים עמידים לסיכונים שמעוניינים להשקיע בפרויקט חדש ומרגש. ICO שונה מאירוע מימון המונים מכיוון שהוא מציע את האפשרות לרווח כספי לאורך זמן, ואילו יוזמות מימון המונים בעצם רוצות רק לקבל תרומות. הנפקות נחשבות גם כ"מכירות המונים" בגלל האפשרות לרווח כספי.
יתרונות וחסרונות של הנפקות מטבע ראשוניות
שירותים מקוונים יכולים להקל על יצירת אסימוני מטבעות קריפטו, מה שמקל במיוחד על חברה לשקול השקת ICO. מנהלי ICO מייצרים מטבעות בהתאם לתנאי ה- ICO, מקבלים אותם ולאחר מכן מחלקים את המטבעות על ידי העברת המטבעות למשקיעים בודדים. אבל מכיוון שהנפקות לא מוסדרות על ידי רשויות פיננסיות כמו הרשות לניירות ערך בישראל או ה- SEC בארה"ב, כספים שאבדו עקב הונאה או אוזלת יד לעולם לא יוחזרו.
משקיעים מוקדמים ב- ICO מונעים בדרך כלל על ידי הציפייה כי מטבעות הקריפטו יצברו ערך לאחר השקת מטבע הקריפטו. זהו היתרון העיקרי של ICO: פוטנציאל לתשואות גבוהות מאוד.
אבל החוקיות של מטבע קריפטוגרפי או נכסים דיגיטליים אינה מובטחת להתמיד. ב-2017, הבנק המרכזי של סין אסר רשמית על הנפקות, והכריז עליהם כלא מועילות ליציבות הכלכלית והפיננסית. ממשלת סין בשנת 2021 המשיכה לאסור כריית מטבעות קריפטו והכריזה על כל עסקאות המטבעות הקריפטוגרפיים כבלתי חוקיות.